מענה לשאלון ועד השכונה הירוקה - עדי סקופ
- ועד השכונה הירוקה
- 3 באוק׳ 2018
- זמן קריאה 16 דקות
להלן התשובות של עדי סקופ - הרשימה שלנו לשאלון ועד השכונה הירוקה. את התשובות של יתר המתמודדים אפשר למצוא כאן.

1. מהי עמדתך לגבי מתווה החינוך בעיר שהציג אגף החינוך? מהם הנושאים המקובלים עליך ומה מחייב בדיקה נוספת? איך תפעל/י לשיפור מערכת החינוך בעיר על כל רבדיה ומהם סדרי העדיפויות שעליהם תשים דגש במידה ותבחר/י ?
הרשימה שלנו חדורת שאיפה לתרום, לחזק ולטפח את היקר והחשוב לנו מכל- חינוך ילדינו .
חינוך לערכים, סבלנות ואהבת אדם, לשוויון וקבלת השונה, לשיח ותקשורת טובה, לחוסן נפשי ויכולת להתמודד עם קשיים ואתגרים בהצלחה.
התכנית האסטרטגית של אגף החינוך נבנתה במהלך כשנה וחצי, בהובלת מנהלת אגף החינוך ובלווי חברה מקצועית. התהליך היה מקצועי והושקעו בו משאבים רבים והתוצר משקף שילוב עמדות בנושאים רבים ומגוונים ומשכך מובן שמשלב בתוכו גם פשרות לצד שינוי .
ועד הפעולה של קבוצת "לומדים קרוב לבית", קידם בשלוש השנים האחרונות את נושא הקהילתיות בעיר כפר סבא ונאבק להקמת חט"ב ותיכון בשכונה הירוקה. דן, מחברי הרשימה שלנו, הינו ממובילי ועד הפעולה. המאבק הצליח ובחודש מאי האחרון המליץ אגף החינוך של כפר סבא להקים חטיבת ביניים בשכונה, מתוך הבנה שיש צורך לקדם ערכים קהילתיים וסביבתיים .ואכן ,בתכנית האסטרטגית נכללו 3 מרחבים, הקמת חטיבת ביניים בשכונה הירוקה, כאשר לתיכון התלמידים ייסעו למרכז העיר והתקבלה במסגרת התכנית העמדה להגברת הקהילתיות ומניעה של שליחת תלמידים צעירים בכיתה ז' למרכז העיר, דבר שלא רק היה גורם לאסון תחבורתי של ממש לכולם, אלא גם תורם להתבגרות מוקדמת של הנוער הצעיר והדבר מוכח מחקרית .
ואולם, בחודש יולי השנה הוכשלה התכנית האסטרטגית במועצת העיר והקמת חטיבת הביניים בשכונה 60 בטענה שילד בשכונות הירוקות מקבל יותר מילד בגאולים או במרכז העיר. הדבר מקומם עוד יותר נוכח העובדה שבשכונות הירוקות ההשקעה בתלמיד היא מהנמוכות בעיר כפר סבא והרבה מתחת לממוצע העירוני .ביה"ס הירוק שמעון פרס ממוקם אחרון הן בהשקעה הממוצעת לתלמיד והן בממוצע תלמידים בכיתה .על כן ,אנו נדרוש באופן מידי את הגדלת ההשקעה לתלמיד בשילוב הקטנת מספר התלמידים בכיתה .
התכנית האסטרטגית דנה בעקרונות מתווה החינוך בעיר, אולם על מנת להוציאה לפועל יש צורך בעבודה מאומצת נוספת ודיון מעמיק במועצת העיר, תקצוב מלא וקביעת סדרי עדיפויות תקציביים וקיומם של הליכים מורכבים השלובים זה בזה בכדי להגיע ליישומה של התכנית.
אנו נדרוש להקצות תקציב ראוי של לפחות 60 מיליון ₪ בשנה, להעמדת כל מוסדות החינוך בעיר, בדגש על מרכז העיר, כחדשים וראויים ללמידה, גם מבחינה פיזית וגם טכנולוגית, תוך הפיכתם למעודדי למידה ויצירתיות ומותאמים למאה ה-21.
אנו נדרוש להשמיש ולהקצות לכל בתי הספר מרחבי למידה אלטרנטיביים בתוך מסגרות החינוך ומחוצה להן במרחב הציבורי. נדרוש אישור קבוע להוצאת תלמידים מביה"ס בשכונה לפעילות בשביל המייסדים בשכונה ,בפארק 80 ומסלול שייפארק, גן הברון מנשה ושדות גן חיים.
אנו נדרוש לבצע סקר בטיחות ואבטחה מקיף ויסודי של כל מבני החינוך הכולל בדיקת בטיחות של כלל המתקנים והעזרים, סינון חול, הצללה בחצרות, בדיקות קרינה ומזהמים בקרבת מבני החינוך, בטיחות באזור "חבק נשק וסע" וכיו"ב.
בנוסף ,במסגרת התכנית יש לבנות מודל אמיתי של שיתוף ציבור ההורים עם העירייה, משרד החינוך וסגל החינוך, על מנת לחזק את אמון ההורים במערכת ולמנוע מצבים חוזרים ונשנים בהם לדוגמא מתבצעים שינויים במתווה יול"א, גני ילדים, הזנה וכעוד במהלך חודש יולי- אוגוסט וללא ידיעת ההורים.
התכנית דנה בהקמה של בתי ספר ייחודיים נוספים בעיר (כדוגמת אנתרופוסופי, מונטיסורי, סאדברי ועוד), אולם הדבר דורש תקצוב ואין כל התייחסות לביה"ס הדמוקרטי בו הביקוש עולה עשרות מונים על ההיצע.
זאת ועוד, התכנית לא דנה בהידוק וחיזוק הקשר והרצף בין המסגרת הלימודית בביה"ס לקהילה. כך ולמרבה הצער, כפר סבא המתהדרת בהיותה עיר קהילתית המעודדת התנדבות ומעורבות, מחזיקה את מספר החניכים הנמוך ביותר של בני נוער בתנועות נוער בכל אזור השרון. על העירייה ואגף החינוך לעודד את ההרשמה לתנועות הנוער, לסבסד באופן גבוה יותר את פעילות החניכים, להקצות לפעילותם מקום ראוי ומשופץ ולעודד את מעורבותם באירועים בקהילה ובביה"ס ובשיתוף פעולה מלא עמו.
בנוסף, במציאות בה תלמידים רבים בעיקר בביה"ס היסודיים והגנים, נדרשים לסיוע אישי ופרטני במהלך השיעורים, יש מקום לשקול בחיוב שילוב מתנדבים מהקהילה בסיוע לתלמידים כגון פרויקט סבא מתנדב .
ולסיום ,כאמור הקמת חטיבת ביניים בשכונות הירוקות הינו צו השעה והכרח (בין היתר שעה שכבר ב2020 ישנם 400 תלמידים בשכונות הירוקות שלא יהיה להם מקום בחטיבות הביניים הקיימות) .אולם בד בבד יש לקיים דיון מושכל בנושא חטיבות הביניים בעיר בכלל והאם הן מגשימות את מטרתן במבמנה הקיים. בעניין זה הדעות חלוקות וישנם מחקרים בעד ונגד, ואנו נדרוש דיון מעמיק ומקצועי בנושא.
2. האם את/ה סבורה שיש להשאיר את תחום הגנים פרטיים (ילדים עד גיל 3) ללא פיקוח של העירייה? אם יש בדעתך להחיל פיקוח נשמח לדעת מה התוכניות
מחנכי הגיל הרך זוכים ללוות את התפתחותו של ילדינו בתקופה הקריטית ביותר בחייהם בה מתעצבת אישיותם העתידית.
אנו רואים חשיבות גדולה ביותר בקיומו של פיקוח על מעונות יום לפעוטות עד גיל 3, כדי לוודא שילדינו יזכו לטיפול הטוב יותר, לשם הגנה על שלומם, בטיחותם ולשם הבטחת מתן תנאים נאותים וסביבה טיפולית–חינוכית הולמת לפעוטות אלה ומילוי צורכיהם הפיזיים, הרגשיים, החברתיים והחינוכיים.
לפני כחודש אישרה הממשלה את הצעת חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התשע"ה–2015. במסגרת הצעת החוק, הוסדר ולו באופן חלקי, תחום מעונות יום לפעוטות שטרם מלאו להם שלוש שנים, ונקבעו הוראות לעניין קבלת רישיון, הפעלת המעון, הצוות המקצועי במעון, מספר הפעוטות במעון ,הפיקוח על מעונות יום ועוד.
אנו נדרוש כי העירייה תפעל לביצוע הפיקוח בהתאם להוראות החוק ובאופן מידי ללא שיהוי.
בנוסף, אנו נדרוש יצירת והתווית מסגרת פיקוח רחבה יותר מהצעת החוק הכוללת פיקוח בנושאים נוספים: הסדרת ההכשרה המקצועית המינימלית הנדרשת מצוותי החינוך ,דרישת מעבר הכשרה עירונית בנושא בטיחות ועזרה ראשונה דחופה ועוד. בנוסף, יש להעלות במועצה לדיון מעמיק את נושא הצבת מצלמות בגני הילדים ,נושא שמיושם בחלק מהערים.
3. מהי עמדתך לגבי מתווה הצהרונים לגיל הרך , שעות הפעילות והרכב הצוות? איך תפעל לשיפור המצב הקיים כיום כדי שההורים לילדים בגיל הרך יוכלו לסמוך על המערכת? אנא התייחס בתשובתך גם לצהרוני החינוך המיוחד
לחינוך בגיל הרך יש חשיבות גדולה בהתפתחות הילד ולצוות החינוכי המלווה אותו יש משמעות והשפעה אדירה בנושא כמי שמלווים את הילדים מספר שעות גדול בכל יום .
כיום ישנו פיצול ונתק בין צוות הצהרון לצוות הגן הפועל בשעות היום. אחת המשימות המרכזיות היא לפעול להידוק הקשר בין צוות הצהרון לצוות הגן הפועל בשעות היום, שיתוף הפעולה ,הרצף והאחריות של כל באי הגן: צוות הגן, הרשות המקומית, פיקוח משרד החינוך, מרכז פסג"ה, השירות הפסיכולוגי ומתי״א והכל תוך שיתוף של ההורים. יש לוודא רציפות מידע, קו חינוכי אחיד ומודל של שת"פ שיעניק לילדים וגם להורים תחושת בטחון, מוגנות ויציבות .
יש לפעול בנוסף להקצאה תקציבית לפיתוח מקצועי של צוות הגן, כפי שהומלץ במסגרת התכנית האסטרטגית:
הרחבת ופיתוח מערך הכשרת הסייעות כדי לסגור ככל שניתן את פערים בידע, בהבנה של שיטות ודרכי חינוך בין סייעות לגננות- באמצעות קורסים דו-שנתיים המתוכננים ומיושמים במוסדות אקדמיים ובמכללות להוראה בשיתוף עם היחידה להשכלת מבוגרים במשרד החינוך
מערך השתלמויות משותפות לגננות ולסייעות
פיתוח הקשר עם גננות מובילות האשכול וביסוס תפקידן
תכנון משותף עם משרד החינוך בתהליכי ההתמקצעות של הגננות
יצירת פלטפורמה של אשכולות לסייעות והובלתה בידי סייעות
נושא נוסף שיש לתת עליו את הדעת ולשפרו בהקדם הוא נושא שיתוף ההורים במידע ובהחלטות המתקבלות באופן רציף וסדור ,ומניעת המצב שהפך להיות להרגל של קבע- קביעת שינויים מהותיים ביחס לגנים בחודש יולי-אוגוסט בטרם פתיחת שנת הלימודים וללא קיום שיח אמיתי עם ההורים .הדבר בא לידי ביטוי בעת האחרונה בשינויים שנערכו בפרויקט אפונים, לינה בגני טט"ח, הרכב צוות בשעת הצהריים, קיצוץ בתקציב יול"א ועוד. השיח עם ההורים הינו הכרח לביסוס האמון במערכת וביכולתה להעניק לילדינו סביבה מוגנת ,מכילה ובטוחה .
בנוסף ,הרשימה שלנו לא תאפשר בשום אופן קיצוץ שעות פעילות יול"א גם בחודש יולי ונפעל לתקצוב של העשרה נוספת בשעת היול"א.
4. מהי עמדתך בנוגע לשיטת האינטגרציה של תלמידים בחטיבות הביניים ? ו\האם יש לך העדפה בין החלופה של ריכוז החטיבות במרכז העיר לעומת ביזורם בשכונות השונות ללא קשר לנושא האינטגרציה?
כפר סבא שלנו גדלה ,מאוד. היא כבר לא כפר, היא עיר של מעל 109,000 תושבים .
כפר סבא התחזקה והפערים שהיו פעם בין תושביה כמעט נעלמו. לאחרונה פרסם אגף החינוך את נתוני מדד הטיפוח והשונות החברתית כלכלית בעיר ומהם עולה שכבר אין הבדלים גדולים בין השכונות כפי שהיה בעבר.
העיר התרחבה, וכמו בערים גדולות אחרות כבר אין מרכז עירוני אחד שמשרת את כולם ,אלא מרכזי קניות ,קניונים במזרח ובמערב שמשרתים את הצרכים של התושבים, ומרכזים קטנים יותר קהילתיים, שמשרתים את השכונות .
הרשימה שלנו מבוססת על ערך של אדם יוצר קהילה יוצר עיר.
על בסיס זה אנו מציגים את התכנית שלנו לאינטגרציה אמיתית וחיזוק הקהילתיות שמטרתם להתאים את כפר סבא לצרכים של ימינו .
אדם, קהילה, עיר. תכנית הרשימה שלנו לאינטגרציה אמיתית וחיזוק הקהילתיות
האינטגרציה בישראל החלה בסוף שנות השישים. כאשר מדינת ישראל הייתה בת עשרים בלבד, עשור לאחר העליה של שנות החמישים. מטרתה הייתה שבערים הגדולות ילמדו תלמידים ממוצאים שונים וממעמד כלכלי שונה, במטרה שילמדו ויכירו אחד את השני. היום ידוע שהאינטגרציה שנולדה בחטא כשלה.
כור ההיתוך התפוצץ והיום ברור לכולם שלהיות ישראלי זה לא שטנץ. ישנם גוונים רבים, רב תרבותיות נפלאה ושמירה של כל עדה על תרבותה יחד עם רצון להיות עם חופשי בארצנו .
"האינטגרציה" בכפר סבא היום חייבת להיות מותאמת לישראל של שנת 2020:
ערבוב כלל התלמידים בעיר, אינו רלוונטי יותר כדי להכיר את השונה, מאחר ועובדתית אין יותר הבדל בין השכונות .
בעבר כאשר היו שתי חטיבות ביניים ותיכון, כולם למדו קרוב לבית ובקהילה. אך היום כאשר עברנו את מאה אלף התושבים, יש לתת מענה לקהילות ברחבי העיר.
חלוקה של העיר למספר מרחבי חינוך הינה פתרון ראוי. מחד, לא מבטלים את החטיבות ומנגד לא מבקשים מחלק מהתלמידים לנסוע למרכז העיר מרחק רב בהסעות שכבר עתה לא עומדות בעומס, בעוד רבים אחרים עדיין לומדים קרוב לבית. גם לשכונות הרחוקות מגיע ללמוד קרוב לבית .
רב תרבותיות במעשה
ניזום תכנית ייחודית של הכרות רב תרבותית פנים אל פנים עם תלמידים דתיים, חרדים, מוסלמים, דרוזים ,קיבוצניקים, מושבים, יישובי עוטף עזה והצפון ומתיישבים. זו "האינטגרציה" החדשה .
חוזרים לערכים קהילתיים
פעם היו שכונות. לא סתם שכונות. כולנו רצינו לגדול עם הילדים של שכונת חיים. מודל ודוגמה לקהילה שלמדנו אתה ועליה עם הערוץ האחד והבודד שהיה. אנחנו רוצים להעניק לילדים שלנו ולנו את אותה החוויה של שכונה/קהילה שנותנת מענה לילדים, הורים וגמלאים.
נחזק את הקהילתיות בכלל שכונות כפר סבא בין היתר ,על ידי הקמת מרכזי תרבות פעילים בכל שכונה אשר יתנו מענה אמיתי לכל הגילאים והאוכלוסיות- גמלאים, הורים צעירים, נוער וילדים .ניזום יותר אירועים קהילתיים חינמיים המשלבים עקרונות של קיימות, קהילתיות והפעלה על ידי התושבים בעצמם (ראה הרחבה בפרק התרבות).
נהדק את הקשר בין ביה"ס והקהילה באמצעות פרויקטים כגון: סבא מתנדב .
נהדק את הקשר בין ביה"ס בכל העיר באמצעות קביעת יום ספורט עירוני המשותף לכל שכבות הגיל בעיר (כמו העיר רמת גן לדוג'), "חילופי כיתות" ואירוח יומי בבתי ספר שונים בעיר וכיו"ב .
5. תושבי כפר סבא בכלל והשכונות הירוקות בפרט אוהבים חיות מחמד בשכונות הירוקות בלבד למאות משפחות יש חיות מחמד. גינות כלבים ומרחבים לשחרור כלבים במרחק הליכה קצר מהבית הוא הכרח בדומה לצורך בגני שעשועים לילדים בקרבת הבית, קיים מחסור בגינות כלבים ברחבי העיר, הגינות קטנות מדי ולא מאפשרות לכלבים לרוץ ולפרוק מתחים והתכנון שלהן לוקה בחסר. לאחרונה נודע כי תקציב עיקור וסירוס חתולים גם הוא קוצץ דבר שעשוי לגרום לעליה בכמות חתולי הרחוב. נשמח לשמוע מה עמדתך בנושא?
בכפר סבא בכלל ובשכונות הירוקות בפרט מאות רבות של משפחות צירפו למשפחתם חיות מחמד.
ברשימה שלנו ישנם בעלי כלבים וחתולים רבים המכירים בחשיבות הגדולה של צירוף בעל חיים למשפחה מבחינה בריאותית, רגשית וחברתית.
בהתאם לכך אנו מסתובבים יום יום בגינות הכלבים בשכונה ורואים את התחזוקה הלקויה ואת הסכנות בגינות אלו לבעלי החיים:
הגינות קטנות מכדי להכיל כמות גדולה של כלבים, כמו כן הגודל של הגינה לא מאפשר לכלבים לרוץ ולהוציא אנרגיה. הגינה אינה מוצלת ומלאה בחול כך שבכל חורף החול הופך לבוץ והגינה לא בשימוש.
צינורות ההשקיה חשופים על החול, הכלבים לועסים אותם מה שגורם לפיצוץ בצינורות ולסכנת חנק לכלבים.
ישנו מחסור במתקנים בגינת הכלבים והמעטים שכן נמצאים לא בטיחותיים ולא מתוחזקים )בלאי גדול(.
כבעלי כלבים וחתולים אנו נפעל לחיזוק קהילת אוהבי חיות המחמד באמצעות הרחבת גינות הכלבים וטיפוחן למען הכלבים ובעליהם, דבר שניתן לביצוע בתקציב זניח. ידוע לנו על מקרים של פציעה כתוצאה מאכילת שבבי עצים שאין מקומם בגינת הכלבים בפארק, הידבקות בתולעת הפארק, גילויי תוקפנות בכלבים בגינה וכמפרט לעיל.
גינות כלבים ומרחבים לשחרור כלבים במרחק הליכה קצר מהבית הוא הכרח בדומה לצורך בגני שעשועים לילדים בקרבת הבית!
בנוסף, ישנה חשיבות רבה לעיקור וסירוס חתולים, גם לצורך השמירה על בריאותם, ולכן אין מקום ולא נאפשר להפחית בתקציב זה בשום אופן .
6. בשכונות הירוקות תוכנן תקן של 1.5 מקומות חניה ליח"ד אשר אינו תואם את כמות הגדולה של המכוניות ,אורחים אשר מגיעים לפארק ומסחר בשכונה . מאידך רמת השירות של התחבורה הציבורית בשכונה אינה מאפשרת להסתמך עליה גם מבחינת תדירות, קווי לילה, פעילות בשבת וחיבור למרכז במינימום תחלופה, חיבור לשבילי אופניים עם מרכז העיר. במצב שנוצר קיימת בעיית חניה קבועה שתלך ותחריף ככל שכמות בני הנוער בשכונה תגדל.
א. איך לדעתך אפשר לייעל את התחבורה הציבורית ואת הנגישות של השכונות המרוחקות והחדשות כגון השכונה הירוקה ושכונת האוניברסיטה מבלי להגדיל את העומסים בכבישים הפנימיים של השכונות?
ב. אילו פיתרונות מיידים אתה מציע להגדלת מקומות החניה לתושבי השכונה?
בעיית התחבורה הציבורית בשכונה ניתנת לפתרון. ברור ואין חולק שהשכונות הירוקות חייבות להתחבר בדחיפות לרשת התחבורה הציבורית באופן שיאפשר גישה מהירה ויעילה מהשכונה למרכז העיר ולתחנה המרכזית ולרכבת ובחזרה.
במסגרת הפתרון, אנו חברי הרשימה שלנו נדרוש:
הגברת תדירות קווי האוטובוס המגיעים לכניסה לשכונות כך שיתאפשר לעובדים כגון: סייעות, עובדי הקניון, עובדי החינוך, עובדי משק בית המגיעים מחוץ לשכונה, להגיע גם ללא צורך ברכב פרטי) מה שיקל גם את מצוקת החניה(, בנוסף תדירות גבוהה של תחבורה ציבורית מהשכונה לתחנה מרכזית/רכבת ומרכז העיר .
הוספת קווים ספציפיים אשר יעצרו בכניסה לשכונות מבלי להיכנס אליהן וזאת תוך שיתוף ועד השכונה.
הוספת קווי לילה לצעירים בסופי השבוע אשר עוצרים בנקודות מרכזיות בעיר ובכניסה לשכונות הירוקות .
מאחר ובמסגרת תכנית "מהיר לעיר" ישנה התחייבות לסלילת שבילי אופניים ברחוב ויצמן, יש לתכנן שביל אופניים היוצא מהשכונות הירוקות ומתחבר לרחוב ויצמן.
הוספת תחבורה ציבורית שתחבר את השכונות הירוקות לתחנת הרכבת החדשה ברעננה .
טיפול מקיף בבעיית ההסעות מהשכונות הירוקות לחטיבות הביניים והתיכונים בעיר- תדירות נמוכה של ההסעות, תיזמון לקוי שאינו תואם את שעות תחילת וסיום הלימודים, אוטובוסים שכלל לא מגיעים בשעה היעודה לתחנות ועוד .
עקב מצוקת ההסעות הקשה, ישנם תלמידים רבים המאחרים לביה"ס, מטרטרים בדרך הלוך וחזור משך כשעה, נדחקים באוטובוסים כמו סרדינים וחווים סיוט של ממש בדרך לביה"ס ובחזרה ממנו .חלק מהתלמידים אשר אינם מצליחים לעלות על ההסעות, נאלצים לפנות בבקשת עזרה להוריהם אשר קורסים תחת נטל "שירותי ההסעה" בעל כורחם .
לאור האמור לעיל ,נדרוש טיפול מקיף בנושא בשיתוף יו"ר ועד השכונות הירוקות, הנהגות ההורים ,ועדי השכונות ונציגי חברת מטרופולין הכולל:
מיפוי מלא של כלל הבעיות בהסעות לחטיבות הביניים והתיכונים בעיר, בדגש השכונות הירוקות שם הבעייתיות גדולה יותר.
הגדלת תדירות האוטובוסים לחטיבות ולתיכונים.
תזמון מדויק של הגעת האוטובוסים לתחנות .
בעיית החניה בשכונות הירוקות היא בעיה כאובה, הנדרשת לפתרון ושימוש בכל האמצעים הקיימים. בשלב הראשון ,יש לבחון הכשרת החניה הזמנית באשכול הגנים בננה-מנגו לחניה קבועה ולהכשיר שטח חניה נוסף מאחורי גן הברון מנשה .בשלב השני, יש לבחון פתרונות חניה מתקדמים וחכמים יותר וכן לשקול חיוב מבקרים שאינם תושבי העיר בתשלום חניה )כאשר תושבי העיר ו/או הצוות החינוכי אינם נושאים בתשלום( כפי שמקובל בערים רבות בארץ וזאת בעיקר בסמיכות לקניון הירוקה.
7. מה בכוונתך לעשות עם עומסי התנועה ביציאות ובכניסות לשכונה בשעות השיא ? ומה עמדתך בנוגע להוספת יציאות לעיר כגון התחברות לכביש הרוחב הצפוני 541?
נושא התחבורה מצוי בסמכותו של משרד התחבורה והוא נושא מורכב וסבוך שכן עומסי התנועה הינם בעיה לאומית של ממש .
הדבר אמור ביתר שאת, שעה שבעוד עשור בדיוק צפוי מס' המכוניות הפרטיות בדרכים לזנק ב- %30 לפחות ושעה שהבניה בשכונות הירוקות טרם הסתיימה וכבר עתה ישנם עומסים של ממש ביציאה ובכניסה לשכונה בשעות השיא.
הרשימה שלנו תפעל בכדי שלא תתאפשר אישורה של תכנית לבנייה נוספת באזור קניאל ,בודאי ללא מתן פתרון תחבורתי הולם הכולל בחינת חיבור השכונה במחלף לכביש 4 לכניסה ויציאה.
ביחס לחיבור לכביש הרוחב הצפוני 541, יש לבחון את התכנותו גם ביחס לכביש הרוחב 551, שכן סביר להניח שאין מקום לשני כבישי רוחב במרחק כה קטן. אין חולק כי יש לתת עדיפות לחלופה אשר תצמצם את כמות הרכבים מהיישובים הצפוניים והסמוכים לכפ"ס לתוך כפר סבא, והחלופה שתאפשר יציאה מהירה ביותר .
8. מהי עמדתך בנוגע לשמירה על ערכי הטבע, המורשת ובמיוחד על האילנות בכפר סבא? נא התייחסותך לשמירה על גן מנשה הנמצא בשכונה הירוקה ואכיפת ההסכם עם הבעלים לשמירה על הגן ופתיחתו לציבור כל ימות השבוע. האם תחת ניהולך תכניס נהלים ושיטות אכיפה אשר יגנו על האילנות ואתרים לשימור מפני בעלי אינטרסים?
השכונות הירוקות צריכות להיות מובילות בנושא הגנה על הסביבה, קיימות ושמירת "ריאה ירוקה" ובכלל זה, שמירה על ערכי טבע ומורשת ובעיקר שמירה על האילנות .
הרשימה שלנו לא תאפשר בשום מקרה פגיעה בפנינה הירוקה הנקראת גן מנשה ופארק 80 ותוודא פיקוח מלא על שמירת האילנות ומניעת עקירתם בכל רחבי העיר וכן מילוי מלוא דרישות והנחיות משרד החקלאות לעניין זה.
הרשימה שלנו מתנגדת באופן נחרץ להקמת בית קפה או מרכז קניות באזור. גן מנשה הוא פנינה היסטורית בעלת חשיבות לאומית ויש לפעול בכל דרך אפשרית וחוקית על מנת להנגישו לכלל הציבור ,לאפשר כניסה אליו בכל ימות השבוע ולערוך בו פעילויות ברוח הקיימות וברוח חיזוק הקהילה, החיבור לטבע ולמקורות.
ראשית, אנו נדרוש לנטוע עוד עצים רבים בפארק 80 ואת המשך פיתוחו המלא של הפארק. ישנם אזורים בפארק שהתייבשו, יש לטפח אותם, לשתול דשא במקומות נוספים, לשתול צמחים נוספים לא עונתיים ושאינם דורשים השקיה נוספת. יש להקפיד על גיזום, טיפוח .
במסגרת השמירה על הסביבה, אנו נדרוש לטפח את מרחב הכניסה לשכונה ולהתאימו לרוח השכונות כירוקות ומקדמות קיימות .
אנו נעודד את טיפוח הגינה הקהילתית בשכונה 60, טיפוח וגינון במרחבי השכונות הירוקות 80/60.
אנו נעודד את התושבים לטפח את הגינות הפרטיות, הגינות המשותפות בבניינים, באמצעות תמריצים ,תחרות נאמני ניקיון ,תחרות הגינה הכי יפה, הבניין הכי מטופח, כפי שמתבצע בערים אחרות .
9. כיצד תפעל/י לשמירה על איכות הסביבה ומפגעי זיהום אוויר וריח הנפלטים ממפעלים מזהמים כגון מפעל בראון הצמודים לשכונות מגורים ?
משך שנים, מאז הקמתה של השכונה הירוקה, תושבי השכונה סובלים באופן שיטתי ורציף ממטרדי ריח הנגרמים ככל הידוע, ולפי פרסומים והתכתבות של המשרד להגנת הסביבה ע"י מפעל בראון ופוגעים באופן משמעותי באיכות החיים בשכונה.
בחודש מאי 2015 קבע המשרד להגנת הסביבה כי הריח שמפיץ המפעל מהווה מפגע, העירייה זימנה את המפעל לשימוע בטרם שלילת רישיון העסק שלו, אולם בסופו של ההליך המשפטי המפעל המשיך לפעול, ולאחר תקופה בה פחתו הריחות ,חזר להפיץ ריחות וביתר שאת .
מאז ועד היום התקבלו אלפי תלונות מתושבים על הריח המופץ מהמפעל למשרד להגנת הסביבה, למוקד 106 ובאמצעות אפליקציית smelly.
בנוסף, בחודש יולי השנה במסגרת הניטור שהתבצע ע"י המשרד להגנת הסביבה בביה"ס לאה גולדברג, נמדדו תוצאות מדאיגות של גז פורמלדהיד ברמות הגבוהות פי 7 מהסף הבריאותי והערך היממתי המומלץ.
הדו"ח שהנפיק המשרד להגנת הסביבה הצביע כי קיים חשש שהחומר המוכר כמסרטן מקורו בפעילות מפעל בראון המצוי בסמיכות לביה"ס, לאשכול גני ילדים ולמרכז המסחרי די סנטר. חשש זה מתגבר, נוכח העובדה שכבר בממצאי בדיקות של פליטות מהארובות של בראון מיום 23.8.17 התגלה כי נפלט פורמלדהיד מ- 2 ארובות של המפעל.
נוכח ממצאים חמורים אלו ,הוקם מטה מאבק לאוויר נקי בשכונות הירוקות אשר חברו לו כלל יו"ר הנהגות ההורים בשכונה, ועד השכונות וועד הפעולה. מטה מאבק זה הינו גולת הכותרת וגאוותנו כתושבים הפעילים יומם וליל למען השכונות הירוקות ולמען מטרה אחת- הזכות הבסיסית לנשום אויר נקי והזכות לאיכות חיים!
מטה המאבק פועל בימים אילו בשיתוף פעולה עם העירייה והמשרד להגנת הסביבה שיש לברך עליו, הותקנו 3 עמדות ניטור רציף על ידי חברת רדגרין בסמיכות למבני חינוך בשכונה, מונה יועץ סביבתי מיוחד לנושא, אולם אין די בכך בכדי לסלק את המטרדים ומפגע הפורמלדהיד.
עמדנו החד משמעית היא כי אין כל מקום למפעלים מזהמים ולמפעל בראון בסמיכות לשכונת מגורים ומוסדות חינוך, ועל אחת כמה וכמה בשכונות ירוקות אשר חרטו על דגלם את ערך השמירה על איכות הסביבה והקיימות .
אשר על כן, אנו נדרוש מהעירייה והמשרד להגנת הסביבה, בשיתוף פעולה מלא עם מטה המאבק, לנקוט בכל האמצעים המשפטיים והחוקיים העומדים לרשותם לצורך הכרזה על הריח הנפלט מהמפעל כמפגע ריח ולזמנו לשימוע בטרם סגירה, שלילת רישיון העסק, הוצאת צו לסילוק מפגע וכיו"ב וכן לאתר באופן חד משמעי את מקור החומר המזהם פורמלדהיד ולפעול להפסקת זיהום האוויר ומניעת הישנותו.
לשם כך, אנו נדרוש מהעירייה והמשרד להגנת הסביבה, בשיתוף פעולה מלא עם מטה המאבק, לפעול בהתאם למודל לשמירה על אוויר נקי ומניעת מטרדי ריח וזיהום אויר בשכונות הירוקות אשר כולל:
ביצוע ניטור אויר מידי של פורמאלדהיד ומזהמים נוספים עי המשרד להגנת הסביבה (כפי שבוצע בסוף מאי 2018) במס' מוקדים בשכונות הירוקות: H2S, בנזן, בוטאדיאן 1..3, כלורופורם, דיכרלורוואתאן, טריכלורואתילן, טולואן, פחמן ארבע כלורי, פורמאלדהיד.
דיגום מארובות מפעל בראון (המפעל מחויב לבצע דיגום אחת לשנה, כאשר דיגום אחרון התבצע ב- 8.2017)
ביצוע פעולות לאיתור חד משמעי של מקור הפורמלדהיד.
מינוי יועץ משפטי ומשרד עורכי דין לטיפול משפטי במפגע הריח.
הוצאת דו"ח ע"י היועץ הסביבתי עם המלצות ומסקנות להכרה במפגע ריח של מפעל בראון והעברתו למשרד להגנת הסביבה.
מעקב מלא ושקיפות ביחס לכמות מספר התלונות שהתקבלו במשרד להגנת הסביבה ובעירייה בנוגע לריחות מהמפעל, פרסום ממצאי ניטור האוויר, דיגום ארובות ודיגום שפכים לתושבים.
אכיפה ומתן קנסות יומיים למפעל בגין עבודה בניגוד לרישיון העסק (לדוג בשבתות).
הגברת קצב הגעת הפיקוח של היח' הסביבתית/העירייה בעת תלונות תושבים על ריחות רעים ממפעל בראון.
קבלת דו"ח מחברת הניטור בנוהל זריז של 14 יום מיום הדיגום האחרון ומכתבים לממונה על בריאות הציבור עם ממצאי הניטור.
10. הדרישה לפעילות תרבות, חוגים ופנאי לילדים, לנוער, בוגרים וקשישים הולכת וגדלה:
א. אילו פעילויות לדעתך העיריה צריכה לממן/לסבסד?
ב. כיצד העיריה יכולה לפעול להוזלת העלויות עבור התושבים?
ג. בשכונה 80 אין כלל מועדונים או מבני ציבור קבועים ויעודיים המשמשים לפעילויות פנאי. מה עמדתך בנושא?
לפעילות התרבות והפנאי חשיבות גדולה מאד בחיזוק הקהילתיות, החוסן האישי והוא מהווה צורך נפשי, התפתחותי ותפקודי ועל כן ראוי וצריך שיהיה הרבה יותר נגיש, אטרקטיבי, זול וקהילתי .
ראשית, העדרם של מתנ"סים, מועדונים ומבני קבע קבועים וייעודיים לפעילויות פנאי בשכונות הירוקות הוא מחדל תכנוני שיש לתקנו לאלתר. ישנם שטחים אשר ניתן לייעדם הן לקריית חינוך והן למתנ"סים ומבנים לתנועות הנוער, ביחד או לחוד .
חוסנה של הקהילה תלוי בקיומם של מבנים אילו והם שיאפשרו הענקת שירותי תרבות ופנאי רחבים יותר לכל תושבי השכונות מגיל הטף ועד הגיל השלישי. תושבי הירוקות מהווים כחמישית מתושבי העיר, בעוד הנגישות שלהם למרכז העיר בשעות אחה"צ ובכלל הינה בעייתית מאד ויש לתת שירותי תרבות ופנאי גם בתוך השכונות .
כפ"ס התברכה לא רק בכמות גמלאים מהגבוהות בארץ, אלא גם באיכות הגבוהה של גמלאיה. נפעל להקמתו של בית קבע למועדון הגמלאים המפואר של השכונות הירוקות, מועדון שהוא סיפור הצלחה של ממש גם ברמה הארצית, אולם נדחק היום לקומה השנייה של ביה"ס ירוק בסמיכות לחוגי הילדים .נדרוש לפתח ולתמוך בנושא ההתנדבות של הגיל השלישי, כדי ליצור גשר בין דורי בין הגמלאים לנוער . נדאג לגייס את הגמלאים בעלי הרקע הטכנולוגי לתרום ולפתח את החינוך הטכנולוגי בעיר, בייעוץ ועזרה להקמת וצמיחת מרכזי היי טק בעיר.
יש לייעד לתנועות הנוער הפועלות בשכונות ,מבני קבע ראויים לפעילותם. בשכונות הירוקות פועל שבט צופי השליט המונה כ- 480 חניכים והצפוי לגידול של %10 בכל שנה. השבט פועל כיום במבנה ארעי, לא בטיחותי ולא ראוי לשימוש, כאשר לא ניתן לבצע בו כל פעילות בימי הקיץ החמים ובימים גשומים. גם לנוער העובד והלומד אין מבנה מוסדר לפעילות. למרבה הצער, כפר סבא המתהדרת בהיותה עיר קהילתית המעודדת התנדבות ומעורבות, מחזיקה את מספר החניכים הנמוך ביותר של בני נוער בתנועות נוער בכל אזור השרון. כך ,במשך 30 השנים האחרונות מספר החניכים בתנועות הנוער נשאר אותו דבר בעוד האוכלוסייה הוכפלה ולמעלה מכך. על העירייה לעודד את ההרשמה לתנועות הנוער, לסבסד באופן גבוה יותר את פעילות החניכים, להקצות לפעילותם מקום ראוי ומשופץ ולעודד את מעורבותם באירועים בקהילה.
נפעל למען זירוז הקמת הקאנטרי בשכונה 80 בסמוך למגרשי הטניס וזאת במחיר שווה לכל נפש. בישיבת מועצת העיר מיום 18.10.17, אושר ההסכם של העירייה עם הולמס פלייס להקמת הקאנטרי. בישיבה נדון נושא התמחור ונקבע כי היזם יוכל לגבות מהתושבים את המחירים הגבוהים בשרון )בהשוואה לקאנטרי מגדלי תל אביב לדוגמא(! בציון העובדה שאנו תושבי השכונות הירוקות נתפסים כ"אמידים". אנו נפעל לקביעת המחיר המינימלי למנוי על מנת שנוכל כולנו ליהנות ממנו.
בנוסף ,העירייה צריכה לסבסד את כלל הפעילויות הקהילתיות שנועדו לחיזוק הקהילה וחוסנה החברתי ,בשיתוף פעולה מלא עם ועד השכונות הירוקות, הנהגות בתי הספר וועדי הגנים .
ראשית, יש לשתף פעולה עם גופים שונים בקהילה כדי להגדיל את סל התרבות והפנאי ולהפוך אותו להרבה יותר קהילתי, זול ונגיש. לדוג': חוגים ופעילות קהילתית אשר נעשית בשת"פ עם מועדון העסקים של השכונות ,עצמאיות בעלות עסקים בשכונות ועוד; בני נוער מתנועות הנוער אשר יכולים לפעול בקהילה בפעילויות כאלה ואחרות הן בהתנדבות והן בסכום סמלי או סבסוד של העירייה. במסגרת האירועים ניתן לעודד רכישה וצריכה מבעלי עסקים מקומיים, לביסוס וחיזוק כלכלה קהילתית מקומית, וכן לעודד הקמת מאגר מפעילים ומרצים עירוני אשר יחזק ויתמרץ את העסקים במקביל לטובת התושבים.
יש צורך להרחיב את מגוון הפעילויות מעבר לפעילויות ספורט ,תוך שימוש במשאבים קיימים ובקהילה עצמה .
בנוסף ,יש צורך להשתמש באופן מושכל יותר במשאבים קיימים, לדוג' קיום הופעות והקונצרטים של תלמידים ,מקהלות מהעיר וגמלאים, להקות ריקוד, נבחרות התעמלות באמפי בפארק, בגינות וכו .'
יש להגדיל את סבסוד פעילות מועצת הנשים בעבור כל נשות העיר בכל הגילאים, נערות וילדות מגיל הגן .
כמו כן, ניתן להוזיל את עלות פעילויות הפנאי למשפחות במאות ₪ לשנה באמצעות ביטול קנס "הודעה מוקדמת" בגין ביטול חוגים לילדים.
במקרים רבים לאחר זמן קצר ממועד ההרשמה, ישנם ילדים המבקשים לפרוש מהחוגים אליהם נרשמו. אולם אז רבים מאתנו מגלים כי בתוך תקנון החוגים )אשר במקרים רבים המפעיל שלהם הוא העירייה בעצמה( מסתתר לו סעיף "קנס יציאה" או "פיצוי מוסכם" שאומר כי עלינו לשלם בעבוד חודש מלא נוסף- על אף שהילד ממש לא רוצה ללכת יותר לחוג. לאחר חודש מאי , לא ניתן בכלל לבטל את החוגים ואפילו במקרה של מחלה ,ייבחן החזר רק לאחר הצגת אישור רפואי לתקופה של מעל ל – 30 ימים!
אנו מבינים כי גם מפעילי החוג צריכים להרוויח, אולם מדובר בילדים קטנים אשר בהרבה מקרים מתקשים רגשית במסגרת זו או אחרת, ואין הדבר צפוי מראש ולכן זה בלתי מתקבל על הדעת שנשלם את הקנסות הללו.
ביטול קנס ה"הודעה המוקדמת" או לכל הפחות הפחתת מחציתו, הגדלת תקופת הניסיון וקביעת תחנות יציאה מראש, יחסוך להורים רבים מאות ₪ בכל שנה .
Comentários