מענה לשאלון ועד השכונה הירוקה - עילאי הרסגור-הנדין
- ועד השכונה הירוקה
- 3 באוק׳ 2018
- זמן קריאה 8 דקות
להלן התשובות של עילאי הרסגור-הנדין לשאלון ועד השכונה הירוקה. את התשובות של יתר המתמודדים אפשר למצוא כאן.

1. מהי עמדתך לגבי מתווה החינוך בעיר שהציג אגף החינוך? מהם הנושאים המקובלים עליך ומה מחייב בדיקה נוספת? איך תפעל/י לשיפור מערכת החינוך בעיר על כל רבדיה ומהם סדרי העדיפויות שעליהם תשים דגש במידה ותבחר/י ?
עצם הצגת מתווה החינוך היא החלטה חשובה שטוב שנעשתה, לאחר שנים של הזנחת תחום החינוך בכפר סבא ואי קביעת מדיניות ברורה. אין ספק שנעשתה עבודת הכנה רבה לפני פרסום התוכנית. עם זאת, העובדה שהדבר נעשה ללא שיתוף ציבור אמיתי היא המשך המדיניות הישנה של הנחתות מלמעלה ופעולה ללא תיאום עם ההורים. שיתוף הציבור שנעשה לכאורה, למעשה נועד לצאת ידי חובה ולא היה יותר מהצגה. זאת הסיבה לכך שנוצרה התנגדות רבה לתוכנית בחלקים שונים בעיר .המדיניות שאני אוביל כשאבחר תבסס קודם כל קשר הדוק וישיר בין בעלי התפקידים בעירייה לבין נציגי התושבים ותושבים בכלל.
הכיוון שאני מכוון אליו הוא חלוקת העיר לשלושה אזורים, כשבכל אחד מהם חטיבות ביניים קרובות לבית. הדבר מתבקש לאור גודלה של כפר סבא .אקים חטיבות ביניים בשכונות המזרחיות והמערביות, שכאמור הן מחוייבות המציאות. כשאבחר אפתח את אזורי הרישום בבתי הספר היסודיים ואביא לפתיחת בתי ספר ייחודיים, כך שלכל הורה תהיה אפשרות לרשום את ילדיו לבתי ספר נוספים, תוך שמירת על זכותם של הורים לרשום את ילדיהם לבית ספר קרוב לבית. אחליף את מנגנון הרישום לגנים לשיטה הגיונית ושקופה בפיקוח אישי שלי ואחזק את מעמד הצוותים החינוכיים. אדאג למענה מהיר ויעיל לכל בעיה שוטפת שעולה לגבי הגנים לאורך השנה. אכניס תכני לימוד של חופש, פלורליזם ודמוקרטיה לכל שכבות הגיל .כמו כן ,ארחיב את החינוך הסביבתי אותו קידמתי כסגן ראש העירייה.
בנוסף, אחזק את החינוך הבלתי פורמאלי. אקים מבנים ראויים לתנועות הנוער בשכונות הירוקות, שיכבדו את החניכים הנמצאים בהם. אדאג כצעד מיידי כבר עם כניסתי לתפקיד לסלילת שביל אופניים שיאפשר רצף שבילים משכונת 60 )ודרכה גם אל שכונת 80( לקריית התיכונים. זאת על מנת לפתור חלק מבעיית התחבורה הנוכחית מבלי לחכות לפתרונות התשתיתיים הגדולים.
2. האם את/ה סבורה שיש להשאיר את תחום הגנים פרטיים (ילדים עד גיל 3) ללא פיקוח של העירייה? אם יש בדעתך להחיל פיקוח נשמח לדעת מה התוכניות
הגנים הפרטיים הם חלק בלתי נפרד ממערכת החינוך. כיום מערכת החינוך שלנו נכשלת בפיקוח על עצמה, אך כשנשדרג את המערכת, נחזק את מעמד המורים, הגננות והסייעות ונציב יעדים ברורים ומדידים להצלחה ,יהיה קל הרבה יותר להכניס פיקוח עירוני גם אל הגנים הפרטיים. בכוונתי להקים תת מחלקה במחלקת גני הילדים שתעסוק בנושא, תערוך ביקורים תקופתיים בגנים הפרטיים ותעמוד בקשר עם הגננות לצורך הכנסת תכני לימוד עירוניים )כמו קיימות, פלורליזם וכו'( אל תוך הגנים הפרטיים וגם לטיפול בתלונות. בכל שנה יפורסם דו"ח עירוני לגבי הגנים הפרטיים.
3. מהי עמדתך לגבי מתווה הצהרונים לגיל הרך , שעות הפעילות והרכב הצוות? איך תפעל לשיפור המצב הקיים כיום כדי שההורים לילדים בגיל הרך יוכלו לסמוך על המערכת? אנא התייחס בתשובתך גם לצהרוני החינוך המיוחד
מתווה הצהרונים גם הוא הגיע מלמעלה ללא שיתוף ההורים. העירייה אמנם נסוגה מכמה מהחלטותיה בנושא בעקבות הלחץ הציבורי ,אבל בסופו של דבר המטרה היא לחסוך כסף על חשבון הילדים שלנו. גם כשהסכימו להוסיף סייעת שלישית, לאחר מאבק שלי ושל חבריי במועצה ,ראינו את הכרסום בהחלטה לאורך השנה. המתווה החדש פוגע בהורים וגם בילדים. לי בעצמי יש ילדה בגן יול"א עירוני. אני מודע לצרכי הילדים וקשה לי מאוד עם ההחלטות והשינויים שהיו לא רק השנה, אלא בכלל בשנים האחרונות. מה מצפים שיעשו ההורים עם ימי הלימודים שבוטלו? זוהי החלטה שפוגעת באופן ישיר בכיס וברווחה של ההורים. כשלמקבלי ההחלטות אין ילדים בגן, או שאינם יודעים איך זה לחיות תחת עול עבודה ופרנסה ביחד עם דאגה לילדים, אין פלא שזה סוג ההחלטות שהם נוטים לקבל.
כשאכנס לתפקיד ראש העירייה אוציא את סייעות הצהריים מידי החברה לתרבות ופנאי ואעביר אותן להעסקה ישירה ע"י העירייה. כשסייעות מקבלות תנאים של עובדי קבלן, כך הטיפול בילדים שלנו נראה. התרעתי על כך מראש כבר לפני שנתיים בישיבות מועצת העיר.
בתחום החינוך המיוחד ישנה פגיעה מקוממת בגנים, שלא לדבר על תנאים פיזיים קשים ומחסור בציוד בחלק מהגנים בעיר. המדיניות של הורדת סייעות ביחד עם רישום מעל התקן מראה שלא באמת חושבים על הילדים הנפלאים האלה. כל היחס לתחום גני הילדים חייב להשתנות. בהנהגתי העירייה לא "תתחזק" את הילדים, אלא תוביל דרך ומדיניות.
4. מהי עמדתך בנוגע לשיטת האינטגרציה של תלמידים בחטיבות הביניים ? ו\האם יש לך העדפה בין החלופה של ריכוז החטיבות במרכז העיר לעומת ביזורם בשכונות השונות ללא קשר לנושא האינטגרציה?
לאינטגרציה היה תפקיד חשוב בגיבוש זהותה של כפר סבא כעיר איכותית אך לא אליטיסטית .אני מאמין שהשיטה הזאת עשתה טוב לכפר סבא כשהיתה עיר קטנה יותר. אבל גודלה הנוכחי של העיר ופיזור האוכלוסייה מחייב שינוי בחשיבה.
לכן הפתרון הוא הקמת חטיבות ביניים בשכונות המערביות והמזרחיות ,שישרתו באופן שוויוני את השכונות הקרובות אליהן. האינטגרציה תהיה בטווח הגעה סביר מבתי הספר, כך שלא ידרשו הסעות מורכבות .כך יחסכו בעיות תחבורה רבות, שגם משליכות על הפקקים בכפר סבא באופן כללי בעקבות ההסעות שמבצעים הורים רבים בבקרים.
5. תושבי כפר סבא בכלל והשכונות הירוקות בפרט אוהבים חיות מחמד בשכונות הירוקות בלבד למאות משפחות יש חיות מחמד. גינות כלבים ומרחבים לשחרור כלבים במרחק הליכה קצר מהבית הוא הכרח בדומה לצורך בגני שעשועים לילדים בקרבת הבית, קיים מחסור בגינות כלבים ברחבי העיר, הגינות קטנות מדי ולא מאפשרות לכלבים לרוץ ולפרוק מתחים והתכנון שלהן לוקה בחסר. לאחרונה נודע כי תקציב עיקור וסירוס חתולים גם הוא קוצץ דבר שעשוי לגרום לעליה בכמות חתולי הרחוב. נשמח לשמוע מה עמדתך בנושא?
כשהחזקתי בתיק איכות הסביבה הקמתי ושדרגתי גינות כלבים ברחבי העיר. הגינה בשכונת 80 הוקמה בדיוק כשנכנסתי לתפקידי לפי הסטנדרטים הישנים, שלאחר מכן שיניתי. מזה מספר שנים שאני באופוזיציה, וחבל לי מאוד שלא המשיכו את הפרויקט החשוב הזה כפי שצריך. גינת הכלבים הקיימת תורחב ותשודרג, ויוקמו גינות נוספות בפיזור סביר בכל חלקי העיר, כולל בשכונות הירוקות.
תקציב עיקור וסירוס חתולי הרחוב עדיין לא קוצץ, אך הדבר צפוי להתרחש
כבר בתחילת שנת 2019. זוהי מדיניות שגויה והרת אסון של משרד החקלאות, שלמעשה יאלץ את עיריית כפר סבא להוציא מכיסה על מנת לחפות על התמיכה הממשלתית שתלך לאיבוד. אני מתכוון להרים מטה מאבק בהחלטה ביחד עם ראשי רשויות נוספים, משום שגם אם העירייה תממן את ההפרש )מה שאני מתכוון לעשות(, עדיין חתולים ברשויות מסביב לא יהיו מעוקרים ומסורסים ולכן יתרבו ויגיעו לכפר סבא מבחוץ. כמי שאוהב בעלי חיים ברור לי שהסבל שיגרם להם הוא אדיר, שלא לדבר על ההשלכות הקשות על החיים בכפר סבא כשהעניין יצא משליטה ברמה הארצית.
6. בשכונות הירוקות תוכנן תקן של 1.5 מקומות חניה ליח"ד אשר אינו תואם את כמות הגדולה של המכוניות ,אורחים אשר מגיעים לפארק ומסחר בשכונה . מאידך רמת השירות של התחבורה הציבורית בשכונה אינה מאפשרת להסתמך עליה גם מבחינת תדירות, קווי לילה, פעילות בשבת וחיבור למרכז במינימום תחלופה, חיבור לשבילי אופניים עם מרכז העיר. במצב שנוצר קיימת בעיית חניה קבועה שתלך ותחריף ככל שכמות בני הנוער בשכונה תגדל.
א. איך לדעתך אפשר לייעל את התחבורה הציבורית ואת הנגישות של השכונות המרוחקות והחדשות כגון השכונה הירוקה ושכונת האוניברסיטה מבלי להגדיל את העומסים בכבישים הפנימיים של השכונות?
ב. אילו פיתרונות מיידים אתה מציע להגדלת מקומות החניה לתושבי השכונה?
א. הפתרון הוא פשוט: במסגרת תוכנית התחבורה שלי יופעלו שאטלים ישירים מכל שכונות העיר אל מרכז העיר ותחנות הרכבת. כך יהיה ניתן להגיע אל צירי התחבורה הציבורית הראשיים מבלי להשתמש ברכב הפרטי. בנוסף, אבצע באופן מיידי את התוכנית שתקצבתי, ושלצערי טורפדה בקדנציה הנוכחית, לחיבור שכונת 60 דרך משה סנה בשבילי אופניים אל מרכז העיר ומשם שבילי המשך אל לפחות אחת מתחנות הרכבת. בהמשך כל העיר תחובר ברשת שבילים רציפה.
ב. מי שמבטיח לפתור את בעיות התחבורה והחניה בכפר סבא ובכלל בישראל באמצעות פתרונות קסם למקומות חניה נוספים מפריח סיסמאות באוויר או שאינו מבין בתחבורה. הדרך היחידה לפנות מקומות חניה היא באמצעות עידוד תחבורה בת קיימא: תחבורה ציבורית איכותית ומהירה ושבילי אופניים בטוחים ורציפים. כך חלק מהתושבים יבחרו כמוני להשתמש באופניים ובתחבורה הציבורית ויפנו מקום בכבישים ומקומות חניה לכל השאר. זה הפתרון היחיד לבעיה. כיום כמעט לכל המשפחות יש לפחות שני כלי רכב. אם נוכל לאפשר לחלק מהמשפחות לוותר על כלי רכב אחד ,שלא יהיה נחוץ יותר, נאפשר להן לחסוך הרבה כסף וגם לפנות מקומות חניה. הפתרון הזה מעשי והצליח בכל מקום בעולם בו פותחה תחבורה ציבורית טובה. בכל מקרה, אני לא מתכוון להיות תלוי לחלוטין במשרד התחבורה. השאטלים השכונתיים יהיו עירונים בהפעלת העירייה כל עוד לא יוסדרו קווי תחבורה ציבורית איכותיים. משם יהיה ניתן להמשיך את הנסיעה ברכבת ולהימנע מהפקקים.
7. מה בכוונתך לעשות עם עומסי התנועה ביציאות ובכניסות לשכונה בשעות השיא ? ומה עמדתך בנוגע להוספת יציאות לעיר כגון התחברות לכביש הרוחב הצפוני 541?
כפי שכתבתי, פתרון בעיית התחבורה יבוא באמצעות תחבורה בת קיימא .
כל כביש, גם 531 וגם הכבישים שיבואו אחריו, יטפלו בבעיה – אם בכלל – באופן זמני בלבד. למרות זאת אני בעד חיבור לכביש 541 על מנת להקל על הכניסה והיציאה מהעיר מכיוון צפון. זהו עניין נקודתי שדרוש על מנת להשלים את הטבעת התחבורתית מסביב לכפר סבא, לאפשר יציאה ללא מעבר לאורך רוב רחוב בן יהודה ולאפשר גם לתחבורה ציבורית עתידית לצאת צפונה ביתר קלות. אני חוזר שוב: מתן אפשרות לתחבורה איכותית ללא רכב פרטי יוריד מהכביש חלק מהרכבים הפרטיים ויפנה מקום בכבישים. זאת הדרך היחידה שבאמת עובדת. אפשר להבטיח עוד מחלפים וגשרים, אבל בסוף כל המכוניות יגיעו אל אותם צווארי בקבוק.
8. מהי עמדתך בנוגע לשמירה על ערכי הטבע, המורשת ובמיוחד על האילנות בכפר סבא? נא התייחסותך לשמירה על גן מנשה הנמצא בשכונה הירוקה ואכיפת ההסכם עם הבעלים לשמירה על הגן ופתיחתו לציבור כל ימות השבוע. האם תחת ניהולך תכניס נהלים ושיטות אכיפה אשר יגנו על האילנות ואתרים לשימור מפני בעלי אינטרסים?
כסגן ראש העירייה ומחזיק תיק איכות הסביבה הייתי הראשון, לאחר עשרות שנים של סירוב, שפרסם באינטרנט את רשימת העצים עבורם הוגשה בקשת כריתה. כך, בעזרת תושבים איכפתיים שראו את הרשימה והגישו ערעורים, הצלנו עצים רבים.
קצת לפני פרישתי מהקואליציה דרשתי שלא לתת לווילות בשכונת 80 טופס 4 כל עוד הצד השני לא מקיים את התחייבויותיו לשיקום גן מנשה .
ההסכם עצמו עם בעלי המקום, שנחתם בעבר, הוא ביזיון מוחלט, אבל אי קיום ההסכם מצד הבעלים הוא כבר ממש מחדל. העירייה קיימה את כל התחייבויותיה מבלי להתעקש על קיום מחוייבויותיהם של הבעלים. כך אחד הגנים היפים בארץ הולך ונהרס.
את שדרת הברושים שיקמתי ככל יכולתי בתקופה בה החזקתי בתיק איכות הסביבה. נטענו ברושים חדשים במקום אלה שנפלו ועשינו מאמצים רבים לשקם את הברושים הישנים. אבל אחרי כל המאמצים האלה התברר שהסיפור היה מכור מראש וגורלם של חלק מהעצים נקבע כבר בקדנציה הקודמת. התכנון של השכונה כולו היה בלי שום התחשבות בשימור ההיסטוריה של כפר סבא. היו יכולים לשמור על שדרות הברושים המרשימות לכל אורכן ולפתח טיילת יפה. במקום זאת נהגו בשטח כאילו היה שטח ריק וכרתו כמעט את כל הברושים.
בכוונתי לשמור על העצים ההיסטוריים שלנו מכל משמר, כפי שעשיתי כשהחזקתי בתיק איכות הסביבה )שאז שימור העצים היה קפדני ביותר(, אך גם להשתמש בסמכויות ראש העירייה על מנת להכניס עצים לרשימת השימור העירונית ולא לאשר שינויי תב"ע ותוכניות בנייה המחייבים כריתת עצים היסטוריים.
9. כיצד תפעל/י לשמירה על איכות הסביבה ומפגעי זיהום אוויר וריח הנפלטים ממפעלים מזהמים כגון מפעל בראון הצמודים לשכונות מגורים ?
כשפורסם דו"ח ארגון הבריאות העולמי על הראונדאפ – חומר ריסוס העשבים הנפוץ בעולם, ובו הועלה חשד כבד שמדובר בחומר מסרטן ,הכרזתי באופן מיידי על כפר סבא כעיר הראשונה בישראל ללא ריסוס עירוני נגד עשבים. זאת לאחר פיילוט שעשינו בשנים שלפני כן בשכונות הירוקות .
מבחינתי זיהום סביבתי לא יכול להיות משהו שאפשר להשלים איתו בכפר סבא.
הייתי בעל התפקיד הראשון בעירייה שנענה לתושבים שהתלוננו על הריחות ופתח בפניהם את המידע שהיה בידי העירייה על המפעל. כמחזיק תיק איכות הסביבה הכרחתי את בעלי מפעל בראון להתקין מערכת לסינון הפליטות ,ולאחר שכשלה להתקין מערכת יקרה אחרת. בהמשך הבאתי לביטול רישיון העסק שלהם )שהוחזר בסופו של דבר על ידי בית המשפט(. לאחר מכן יצאתי מהקואליציה והמשכתי להעלות את הנושא במועצה ובוועדת איכות הסביבה. ברור לי שהפתרון היחיד הוא שינוי ייעוד הקרקע והקמת מבנים במקום המפעל. עם זאת, אסור ששינוי הייעוד יהיה פתח לסחטנות והקמת שכונה צפופה שתכביד על תשתיות שכונת 80. לכן תכנון האזור צריך להיות בשיתוף ובהסכמת תושבי שכונת 80, כך שהשכונה תהיה נעימה יותר, לא תיצור בעיות תחבורה קשות ותוסיף מוסדות חינוך ומבנים קהילתיים במקום להעמיס על אלה הקיימים. אעביר את הפרויקט לביצוע תוך שמירה על רמת חיים גבוהה לרווחת כל התושבים.
10. הדרישה לפעילות תרבות, חוגים ופנאי לילדים, לנוער, בוגרים וקשישים הולכת וגדלה:
א. אילו פעילויות לדעתך העיריה צריכה לממן/לסבסד?
ב. כיצד העיריה יכולה לפעול להוזלת העלויות עבור התושבים?
ג. בשכונה 80 אין כלל מועדונים או מבני ציבור קבועים ויעודיים המשמשים לפעילויות פנאי. מה עמדתך בנושא?
א. העירייה בראשותי תסבסד מגוון גדול של חוגים, פעילויות תרבות בשכונות ופעילויות העשרה בשעות אחר הצהריים. זאת בנוסף להקמת מבני קבע ראויים לתנועות הנוער בשכונות הירוקות. כמו כן, יוקם מועדון גמלאים ראוי ונגיש.
ב. הניסיון מראה שבחלק מהחוגים ישנה תפוסה נמוכה. חוג צריך להיפתח כשיש וודאות גבוהה שהוא יוכל להמשיך לאורך זמן עם מספר משתתפים סביר. כשיהיה מנגנון פיקוח ובקרה ממוחשב ומתואם יהיה ניתן להוזיל את העלויות עבור כל משתתף. בנוסף, המונופול של כמה מחוגי הספורט יפסק. כך יהיו פחות קהלים שבויים ותהיה תחרות בריאה שתוביל להוזלת מחירים. באמצעות מדיניות של שקיפות נוכל לראות מהם החוגים שאליהם נרשמים יותר תושבים ועל מה מתבזבזים תקציבים שלא לצורך. בדרך זו נשקיע את תקציבי העירייה באופן יעיל יותר ונוריד את הנטל הכספי מהתשלומים עבור החוגים.
ג. אני מתכוון להקים מבנים לתנועות נוער, מועדון גמלאים ולשפר את השימוש של המרכזים הקהילתיים בבתי הספר. אני לא פוסל בנייה חדשה בשטחי בתי הספר על מנת להפוך את המרכזים הקהילתיים לשימושיים יותר.
Comments